Gode råd og test til 14-20 årige

Her finder du gode råd om sikkerhed, når du bruger
Internettet.


Vær med til at skabe en bedre IT sikkerhed- Du kan starte testen nu, men vi anbefaler at du læser vores gode råd først.
I venstre menu finder du ”Ordforklaringer”, der beskriver begreber, som vi anbefaler, at du læser, fordi det vil give dig en bedre forståelse for hvordan, de IT kriminelle arbejder og hvad du derfor skal passe på. Du kan også bruge søgefunktionen på sitet, hvis du foretrækker det.
 

IT kriminalitet
Når man er mellem 14 og 20 år, så arbejder man ofte rutineret med Internettet, man er måske endda mere trænet i brugen af Internettet end de lidt ældre brugere. En stor del af kommunikationen med skolen, indhentning af oplysninger til opgaver og dialog med venner, føres over Internettet. Skolen har måske stillet IT udstyr til rådighed, men mange har også eget IT udstyr. Næsten alle har en smartphone.

Internettet byder på mange oplysninger, services og mulighed for socialt samvær, men det er også overrendt af IT kriminelle, som vil prøve at franarre dig oplysninger, som de kan bruge hvis de vil stjæle fra dig, din familie eller din omgangskreds.Selvom du er en øvet bruger af Internettet, er det ikke det samme som at du nødvendigvis kan se alle farerne, som dem vil vi indføre dig i her.

Des mere IT kriminelle kan få samlet af information om dig, des bedre kan de målrette deres angreb og arbejde uden at blive opdaget, fordi de udnytter dine vaner, din omgangskreds, svaghederne i dine rutiner og svagheder i de programmer du bruger. Således holdes der øje med dine vaner, - spil du spiller, programmer du bruger meget, ting du skriver på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat eller andre steder på nettet og hvem du er venner med.

IT kriminelle er ofte organiseret i store grupper og mange IT kriminelle er professionelle hackere, der arbejder i mafialignende organisationer, hvor der er mange penge på spil. Der foregår afpresning og sågar bliver folk også truet med fysisk vold, nedbrænding af deres hus osv. hvis ikke de makker ret. IT kriminalitet er i dag blevet så omfattende, at det overstiger al anden kriminalitet i hele verden.

Det bedste råd vi kan give dig er, at hvis du kommer ud for noget, du synes virker forkert eller mærkeligt, så bør du kontakte en der er langt mere erfaren på Internettet og som også ved noget mere om f.eks. lovgivning end dig selv.

Antivirus
Det mest basale sikkerhed, er at sørge for at have et godt antivirusprogram. Hvis du er i tvivl om hvilket et antivirusprogram du skal vælge, så findes der test på Internettet, hvor man kan se hvordan de forskellige programmer klarer sig i kampen mod malware se f.eks. her http://www.av-test.org/en/antivirus/.
Gode antivirusprogrammer indeholder både beskyttelse mod malware, der ankommer på din maskine, såvel som det beskytter når du browser på Internettet.
Det er vigtigt at antivirusprogrammet er installeret inden du går på Internettet. En del antivirus programmer kommer også med det man kalder forældrekontrol, som kan bruges til at begrænse hvornår og hvor på nettet man skal færdes og det kan være en fordel at bruge det, så man ikke kommer til at besøge steder på nettet, som kan være skadelige.

Der findes ikke antivirus til iOS (IPhone og iPad) fordi Apple ikke tillader det. Men der findes flere antivirus programmer, der beskytter Android (også tablets)og Microsoft Windows Phone.Brug antiviurs, der hvor det kan lade sig gøre og brug også helst en ”sikker browser”, hvilket f.eks. Apple tilbyder i deres programmer.

USB nøgler og andre flytbare Medier
Brug kun flytbare medier - USB Sticks, flytbare harddiske og DVD’ere, som er dine egne og som du ved er virusfri. Del ikke dine medier med andre. Dit antivirusprogram kan scanne igennem for at se, om der er virus på mediet.
Tænk over hvad du gemmer af informationer på eksterne medier, læg så vidt muligt ikke personlige oplysninger, som f.eks. dit personnummer, dine adgangskoder til spil, Facebook eller lignende, på USB stikket, for du kan miste det og det vil kunne misbruges af andre.

Brug kun udstyr, som er dit eget eller, som tilhører dit uddannelsessted og som du ved er virusfri. Del ikke dine USB Stik eller andre medier hvor der kan lagres data med andre, for deres maskine kan ha virus, som kan føres over på dit medie og videre til din PC, Mac el. lign. når du sætter det i næste gang.

Dit antivirusprogram kan scanne igennem for at se, om der er virus på dine eksterne medier.

Backup
Vandskader, brand eller tyveri kan gøre at du kan miste dine dokumenter og billeder. Det er en god ide at lave en backup (kopi). Det kan man gøre på flere medier f.eks. en flytbar harddisk, en USB nøgle eller i ”skyen”. Husk at hvis du lægger dine filer i skyen, så er det en god ide kun at lægge ting ud, som ikke er private, for alle ting man ønsker skal være private, bør beskyttes med kryptering ellers er der meget stor risiko at informationerne falder i de forkerte hænder.

Husk at tage en sikkerhedskopi af dine dokumenter jævnligt når du arbejder. Det er altid vigtigt at kontrollere, at man faktisk kan gendanne filer fra backuppen, så check engang imellem om din backup kan bruges.

Brug af software
Brug kun software / programmer, som du ved præcist hvor kommer fra.

Spam
Spam er uønskede reklamemails. Det er i Danmark ulovligt at udsende mails der reklamerer for noget, med mindre at man har aftalt det skriftligt på forhånd, med den som modtager reklamen.Hvis man modtager spam fra en dansk virksomhed, kan man anmelde dem til Forbrugerombudsmanden. Du kan læse mere om hvordan man anmelder spam på dette link

Spam kan sagtens indeholde malware, eller phishingforsøg. Lad være med at klikke på spammails,- heller ikke selv om det er for f.eks. at afmelde dig at modtage flere mails, for hvis du svarer på mailen eller klikker på links i mailen, så viser det de IT kriminelle at du bruger mailadressen og så sætter de først rigtigt i gang med at spamme dig eller udsætte dig for hackerangreb.

Program opdateringer
Der kommer ind imellem rettelser til det software/apps du bruger. Det kan være forbedringer af funktioner, men det kan også være at dem der laver programmerne har fundet fejl i programmerne, som kan udnyttes af kriminelle til at udspionere dig eller måske misbruge dit udstyr, aflytte dine samtaler eller bruge kamerafunktionen på din laptop.

Det er derfor vigtigt at opdatere alle dine programmer så ofte som muligt. F.eks. er programmer som Adobe Reader, Java programmer, browsere såsom Internet Explorer m.v. tit sårbare og skal derfor også ofte opdateres.

Det kan være en god ide, at få en mere erfaren bruger til at hjælpe med at opdatere din maskine indtil du selv har lært det, for der findes også svindlere der laver falske opdateringer, så når du henter opdateringer, skal det være fra det rigtige sted.

Password
Du kan beskytte dit udstyr med et password, sådan at andre ikke kan åbne din iPad, tablet, SmartPhone, Macbook eller PC. Men hvis passwordet er for simpelt eller for kort, så kan hackere lynhurtigt med specielle programmer de bruger, gætte hvad dit password er og andre kan måske også gætte det for nemt.

Det kan faktisk være sjovt at lave et svært password, for du kan skrive det lidt, som en lille sætning, hvor nogle bogstaver altid skrives med stort, nogle bogstaver altid skrives som tal og nogle bogstaver altid skrives som tegn.

Et godt password skal bestå af ialt 8 tal, tegn, store- og små- bogstaver.

På den måde kan denne sætning blive til et password: Jeg er smuk! = J393R5muK!

Del ikke dine passwords med nogen og hold øje med dine online profiler. Det er dine og dit privatliv. Uanset hvor god en ven du har, så lad ikke andre bruge eller se dine password, så de kan  logge ind på dine profiler, for så kan de udgive sig for at være dig.

Sikkerhed ved chat
Det er ikke i sig selv farligt at chatte eller bruge chatprogrammer. Men der kan spredes malware via chatprogrammer. Hvis en du kommunikerer med i en chatsession, sender dig et link, du ikke har bedt om, kan det skyldes, at personens chatprogram er inficeret. Ring eller mail til vedkommende, for at få bekræftet, at linket er i orden, før du klikker på det.

JavaScript
JavaScript er et programmeringssprog, der kan afvikles i en browser. Mange web-baserede angreb udnytter JavaScript. Det kan derfor være en ide at begrænse JavaScript til kun at køre på websteder, som man kender. Hvis man anvender Firefox, kan man bruge tilføjelsen NoScript til at kontrollere, om nye websteder man besøger, er sat til at afvikle JavaScript.

Sikring af Internet Explorer
Du kan øge sikkerheden i Internet Explorer under Funktioner -> Internetindstillinger -> fanebladet Sikkerhed. Sæt sikkerheden for zone Internet til Mellem-høj eller Høj. Hvis nogle websteder, som du kender, ikke opfører sig normalt herefter, skal du tilføje dem til zonen Websteder du har tillid til. Klik på zonens ikon og på knappen Websteder for at tilføje dem.

Sikker browsing på Internettet
Hold øje med hvad du bliver bedt om og af hvem. Indstil sikkerhedsniveauet i din browser så du altid bliver spurgt når der overføres informationer, filer eller programmer til din computer, så kan du holde øje med om det er noget du selv ønsker. Konfigurer din web-browser til at spørge om du vil tillade ”active
content” (aktivt indhold). Mange websites benytter scripts for at forbedre din surfing oplevelse. Der er imidlertid en sikkerhedsrisiko, da det betyder, at der kan køre programkode på din PC eller Mac, som kan være malware.

Beskyttelse mod datasniffing på mobiltelefonen, iPads og laptops
Hvis du bruger åbne trådløse netværk f.eks. i storcentre, på biblioteket, cafeer eller lignende, så risikerer du, at andre opsnapper kommunikationen. Man kan beskytte sig ved at anvende et VPN (virtuelt privat netværk). Det krypterer kommunikationen, ligesom man kan beskytte sin enhed med en software firewall. Hvis du synes at det er for besværligt, så undlad så vidt muligt at bruge åbne trådløse netværk, men brug kun netværk, hvor du ved at de er sikret godt nok. Er du i tvivl, så spørg en mere erfaren bruger.

Download ikke piratsoftware
Vær forsigtig med hjemmesider, der vil have dig til at gøre noget, der virker forkert f.eks. opfordrer til køb af varer du ikke ved hvor kommer fra og hvor du ikke kan være sikker på at det bliver solgt lovligt.  Piratkopieret software indeholder f.eks. ofte bagdøre der giver hackere adgang til din computer, og dermed dine data. Piratsoftware kan også indeholde ransomware,- altså malware der krypterer /låser dine data og ført dekrypterer/låser op, hvis du betaler en løsesum,- og selv når du har betalit e løsesum er det sjældent at du får dine data tilbage.Vær derfor også opmærksom på, at du kan risikere, at hvis du streamer film, at du da samtidigt kan få hentet malware ned til din maskine. Mange af de steder hvor der på Internettet er lagt piratkopier af film op eller gratis versioner, får man ofte malware med ved download.

Apps og spil
Mange online spil er ikke rettet til børn og unge, men kan alligevel friste fordi de ser sjove og spændende ud. Der er en grund til at de retter sig mod de ældre spillere. Det kan være fordi det måske koster penge, eller kræver at man udleverer informationer, som man skal være voksen for at kunne vurdere om man bør give for at kunne spille med. Vær derfor varsom før du begynder nye spil, og spørg eventuelt en mere erfaren og ældre person til råds omkring betingelserne i spillet, fordi vedkommende så kan se, om det er noget der kan være farligt for den computer eller smartphone du spiller fra, men de kan også se om der foregår noget ulovligt eller noget der gør at det pludselig kan koste en masse penge at spille spillet, eller om der er nogen der prøver at franarre dig oplysninger, som du ikke bør give til fremmede.

Når du downloader en app til din tablet eller smartphone, så se efter hvilke rettigheder programmet vil ha' på din på PC, Mac, Ipad, tablet eller Smartphone (hvor du nu installere det) og om det koster noget. Et program der skal have ret til at tage billeder eller se på dine billeder på telefonen er ikke i orden, med mindre selve programmet er et fotoprogram eller et billedprogram af en slags f.eks. et smart kamera eller et program til at sortere billeder.

Privatliv
Det du deler på internettet kan hurtigt blive delt til for mange eller til nogen du i morgen måske ikke vil dele dine data med længere. Pas på med hvad du deler på nettet, det kan ende med at forfølge dig senere. Det er ikke alt der egner sig til Internettet, hvor alle kan finde og bruge dine informationer. Hold det mest private for dig selv.

Hvis du bruger en tjeneste, som f.eks. Endomondo og gerne vil vise hvor du lige har spist en is, eller at du nu er ude og shoppe med din bedste ven, eller i biografen eller på ferie med din familie, så husk på hvem der kan se de oplysninger og at de kan deles med andre du ikke kender. Det kan jo f.eks. fortælle noget om, at jeres hjem er tomt, fordi I alle sammen er på ferie og det kan informere professionelle tyve om at I ikke er hjemme, så de kan lave indbrud. Men det at du fortæller hvor du er, kan også fortælle noget om dine vaner, og de oplysninger kan sælges til professionelle reklamefolk, som derefter kan bombardere dig med reklamer for netop den is du har spist eller det tøjmærke du lige har kigget på…det kan blive ret anstrengende i længden.

Dine oplysninger kan også blive brugt til at IT kriminelle kan udgive sig for at være dig. Sørg derfor for at have kontrol over dine egne informationer. Del kun det du er sikker på at du vil dele med andre og som ikke kan misbruges.

De sociale medier er offentlige steder. Spørg dig selv om det du skriver, ville være noget du ville sige offentligt, hvis ikke så lad være med at skrive det.

Selvom du kun skriver til dine venner, kan information hurtigt kopieres til andre og bruges imod dig. Tænk dig derfor om før du deler. Del kun noget du er glad for at alle ser og som du er sikker på, også må kunne findes om måske 20 eller 40år på internettet

Dine oplysninger og brugerprofil
Når du tilmelder dig noget på nettet, så lad være med at give for mange oplysninger. Tænk over hvad der er nødvendigt at andre får oplyst om dig.

Brug et kaldenavn i spil, ikke dit rigtige navn. Der er ingen grund til at udstille sig selv for meget på nettet.

Opret eventuelt to email adresser. En som du bruger til når du skal skrive med dem du kender. Den anden kan du bruge til når du tilmelder dig noget på nettet. Tilmelder du dig til spil, nyhedsbreve osv. så brug din anden email.

På den måde slipper du for, at få så meget spam på den adresse du skriver på og hackere og IT kriminelle, der holder øje med nyhedsbreve og spil, får lidt sværere ved at finde ud af hvem du i virkeligheden er.

Når du handler på nettet
Dine vaner kan også afsløre hvordan du handler på Internettet og IT kriminelle kan forsøge at franarre dig dit brugernavn og password til steder du køber ind på nettet. Det kan være du køber tøj, sportsudstyr eller spil.

Køber du ting på nettet og er 14 år, så køber du formentlig med dine forældres kreditkortoplysninger. Lad da dine forældre vurdere hvad der skal oplyses og lad dem vurdere hvert eneste køb du foretager.

Er du ældre og har fået dit eget betalingskort, så lad være med at sige ja til at gemme dine betalingskortoplysninger eller login oplysninger på et site. Det kan misbruges af en hacker, hvis han kommer ind på din maskine, fordi han kan handle i dit navn og lade dig betale, for varer som han får sendt andre steder hen.

Nogle spil og tjenester koster penge på nettet. Du skal sikre dig, at du ikke ”kommer til” at betale for noget, du ikke kan overskue konsekvenserne af. Nogle steder vil de f.eks. hæve penge løbende imens du spiller og det kan blive meget dyrt. Spørg en erfaren og ældre bruger til råds før du accepterer en masse vilkår i et spil. 

Facebook, Instagram, Snapchat m.fl.
Tænk på at billeder og noget du skriver på en væg kan forfølge dig, også ind i dit liv. Sørg for at dine privatindstillinger er opsat, så fremmede ikke kan se for meget. Din profil opsættes sikkert på Facebook. På den måde er det kun dine venner, der kan se dine ting.

På sociale fora som Facebook, Instagram og Snapchat, bør du også kun blive venner med folk du kender godt og hold øje med, at der ikke er nogen der har lavet en falsk profil, f.eks. lader som om, at de er en kendt person, der gerne vil være venner med dig, for det kan være IT kriminelle, der vil prøve at narre dig. Får du en venne-anmodning fra en person, som du kender, men har du en mistanke om at der er noget galt, så ring til personen, før du indleder en dialog på Internettet med dem, for det sker tit at der er IT kriminelle, som udover sig for at være andre personer, som man kender, for på den måde at få flere oplysninger ud af dig.

Forkerte informationer
Finder du informationer på nettet om dig selv der er forkerte, så tal eventuelt med en ældre person der er myndig (over 18 år) og som kan hjælpe dig me dat tage kontakt til den virksomhed der har vist de forkerte oplysninger. Hvis et dansk firma har indsamlet informationer om dig og angivet dem forkert, kan du få at vide hvad de har af oplysninger på dig, og de kan så blive rettet eller slettet ved at man henvender sig til firmaet, der har givet forkerte oplysninger. Hvis ikke de vil rette det frivilligt, så kan man blive nødt til at gå til en advokat.

Falske profiler
IT kriminelle kan finde f.eks. finde på at oprette en falsk profil på spil eller f.eks. oprette en falsk Facebook konto og lægge et billede ind, så det ser ud som om de f.eks. er en ung mand på 17 år, der bor i Odense og gerne vil være venner med så mange som muligt. På profilen står der måske at han  interesser sig for Volleyball og golf og at han er vild piger på sin egen alder, bare de har et smukt sind. Men den unge mand findes ikke i virkeligheden, så når du bliver spurgt af ham, om I skal være venner, så er det i virkeligheden en kriminel, der spørger og hans mål er at franarre dig penge, eller oplysninger til andre af dine venner eller din familie, som han så vil prøve at få franarret penge eller oplysninger.

Man er under den seksuelle lavalder indtil man er 15 år og betragtes derfor i lovens øjne som et barn. En del pædofile prøver at lave falske profiler på nettet, for at komme i kontakt med børn og unge. Nogle vil sende nøgenbilleder af sig selv og kan finde på at foreslå I skal mødes. De kan også finde på at overtale børn og unge til at lægge nøgenbilleder ud af sig selv, nogle gange under påskud af at være et modelbureau. Det de pædofile gør er kriminelt og kan give fængselsstraf. Oplever man denne slags forsøg, skal de anmeldes til Politiet uden at man siger noget til den pædofile om sin anmeldelse. På den måde får Politiet en bedre chance for at pågribe den pædofile person og få stoppet vedkommendes aktiviteter på Internettet.

Moral og etik
Hvis du får adgang til andres profil på f.eks. Instagram, Snapchat, Facebook, eller på et spil, så husk at det faktisk er kriminelt at misbruge andres profil. Det kan føles fristende at skrive noget fjollet fra en andens profil ud til nogle venner, eller hvis man er uvenner med nogen, at skrive noget ondt fra deres profil, hvis man har adgang til den, men det er at betragte som identitetstyveri og derfor kriminelt, så hold dig for god til at gøre den slags!

Det du siger / skriver til dine venner og andre på nettet, ville du også skrive dette i den ”virkelige” verden. Tænk på, at det du skriver på nettet, kan være lige så sårbart eller følsomt, som hvis du sagde det direkte til personen.

Hvis du synes at en du er venner med på nettet, pludselig sender underlige mails eller laver underlige posteringer på nettet, så kan personen have fået kopieret eller stjålet sin profil. Ring til personen og hør om vedkommende selv er klar over hvad der foregår. Hvis personen email er hacket, så vil det nemlig ikke være personen, selv der læser den mail du skriver.

Internettet glemmer ikke
Du sætter det man kalder ”digitale fodaftryk”, uanset hvad du foretager dig på nettet, det efterlader altså med andre ord spor omkring dine interesser, hvor du færdes på Internettet og hvad du bruger mest tid på.

Du skal selvfølgelig aldrig nogensinde lægge nøgenbilleder ud af dig selv på Internettet, men andre billeder der måske kan virke pinlige, skal du også lige tænke over om du skal lægge ud. For det er med billeder ligesom med tekst, at det altid kan kunne kopieres og gemmes. Så selvom du sletter billederne eller tekst du fortryder at have skrevet, så kan de samme billeder og tekst dukke op i andre sammenhænge ude på nettet. Derfor skal du aldrig lægge noget på nettet, som du senere i livet kan fortryde…husk det der virker sjovt eller smart lige nu, måske ikke er så godt at have i sin historik om nogle år og så er det for sent at fortryde.

Falske informationer
Du skal ikke tro på alt du hører online. Hvis det er for godt til at være sandt, så er det som regel et svindelnummer.

Nogle opslag på Facebook og andre steder på Internettet, kan være falske informationer,- det kan være at der står ”Se verdens tungeste baby”, du bliver nysgerrig og klikker på linket eller billedet og i sammen skund, får din computer malware. Lad derfor være med at klikke på ting der ikke virker troværdige. Du kan også få den slags beskeder på din smartphones og her gælder det samme, lad være med at reagere på det.

Når man er over 15 år, så begynder man at modtage mails fra staten og kommunen via eBoks, det man i fælles betegnelse kalder ” Det offentlige”. Du få således en besked til din mail eller telefon om at der er post til dig i eBoks. Det ved de IT kriminelle og derfor vil de forsøge at narre dig til at tro at det er en mail eller sms fra det offentlige.
 Inde i mailen eller sms’en kan de finde på at bede dig sende en kopi af dit NemID kort, eller de kan finde på at få dig til at følge et link, hvor du skal bekræfte dit brugernavn og password, til noget som du måske tror er Skat eller kommunen, men det ville det offentlige og for den sags skyld din bank, aldrig bede dig om. Så det er falsk og det man på mail kalder Phishing og på telefon kalder Smishing.

Når du surfer på nettet, kan du nogle steder komme ud for, at der kommer en besked om, at din computer er blevet scannet og at de kan se at den har fået virus. Du får en pop up besked der måske beder dig om at klikke på et gratis antiviusprogram eller et andet program, som du bliver lovet vil beskytte dig, men i virkeligheden kan det være malware /scareware, som kan spionere på din maskine, og aflure dig alle dine passwords, stjæle din point i dine spil, eller tage dine data til fange ved at kryptere dem (ransomware), og hvis du vil ha dine data tilbage, så vil de kræve at du betaler først.

Når din PC skal smides ud, videresælges, eller du skal ha en ny harddisk
Hvis du smider din harddisk ud eller vil videresælge den- eller hele din Computer, så bør du sikre dig, at indholdet på harddisken ikke er tilgængelig for den næste bruger. Selvom at man formaterer sin harddisk, er det stadigvæk muligt at tilgå dataene ved brug af tekniske værktøjer. Der findes to løsninger til permanent at gøre sine data utilgængelige. Du vil oftest som normal hjemmebruger ikke have brug for at slette/wipe harddisken, hvis du har formateret disken. Dog kan det være nødvendigt i visse tilfælde. Her er det op til dig at vurdere, om harddisken har særlige følsomme data, som f.eks. billeder eller personnumre, for så skal du være mere forsigtig og du kan med fordel følge disse råd:

  1. Sletning/Wiping - Ved hjælp at 3 parts software er det muligt at overskrive sine data, så de ikke længere er læselige. Programmerne ligger oftest tilgængelige på harddisk producentens hjemmeside, men kræver teknisk viden omkring data overførsel og hardware montering. Kontakt derfor en fagperson der kan hjælpe med den korrekte procedure.
  2. Hands on metoden - Det eneste du skal bruge her er en hammer, som du bruger til at destruere harddisken med. Det er vigtigt at Sata harddiske får ødelagt skiven, så den ikke kan monteres i en ny harddisk. Sørg for at anvende handsker og hvis muligt beskyttelsesbriller. Hvis man står i den situation, at man skal destruere en SSD eller flash harddisk, er det vigtigt at man får ødelagt datachippen.


Hvis du er klar, så prøv at tage testen, du kan sagtens prøve flere gange.

Husk at det ikke er snyd at slå tingene op her på portalen, for det handler jo om at få læst de vigtige ting, så man bliver mere sikker.
Vi laver jævnligt nye tests, som du kan prøve at tage,- på den måde kan du vedligeholde din viden

Powered by wpsnet.com
Design based on CC-BY: html5up.net