Gode råd og test til 10-13 årige
Her kan du læse lidt om de ting du skal passe på med på Internettet. Det kan være en god ide at læse det sammen med en voksen, så I kan tale om det sammen. Bagefter kan du lave en test, der kan vise om du har husket de vigtige ting.
I venstre side finder du forklaringer på hvad f.eks. malware, phishing m.m. og det kan være en god ide at læse, hvis du vil forstå hvordan de kriminelle på Internettet arbejder.
Når du føler dig klar, så prøv at tage testen, du kan sagtens prøve flere gange. Husk at det ikke er snyd at slå tingene op herinde, for det handler jo om at få læst de vigtige ting, så man bliver mere sikker.
Vi laver jævnligt nye tests, som du kan prøve at tage,- på den måde kan du løbende følge med i truslerne.
IT kriminalitet
Når man er mellem 10 og 13 år, så har man som regel vænnet sig til at lave lektier på en PC, eller f.eks. en iPad. Mange har også en smartphone.
Når du bruger den slags udstyr og går på internettet, er ikke alt på internettet ufarligt. Der er mange kriminelle, som vil prøve at franarre dig oplysninger, som de kan bruge hvis de vil stjæle fra dig eller din familie. De vil også prøve at få så meget at vide om dig som muligt,- for hvis de ved en masse ting om dig, kan de oplysninger sælges til andre kriminelle, der også kan bruge oplysningerne til at stjæle fra dig, dine venner og din familie.
De IT kriminelle på nettet, er gået sammen i store bander og mange af dem er meget professionelle hackere, der bruger de aller mest avancerede teknikker til at stjæle penge og oplysninger fra folk. Faktisk er IT kriminalitet blevet så omfattende at det overstiger al anden kriminalitet i hele verden.
De IT kriminelle er snedige, de holder øje med dine vaner,- spil du spiller, programmer du bruger meget, ting du skriver på Facebook, Twitter, Instagram eller andre steder på nettet og hvem du er venner med.
Det aller bedste råd vi kan give dig er, at du altid bør spørge en voksen til råds, hvis du oplever noget mærkeligt på Internettet, eller kommer i tvivl om noget.
Antivirus
Tal med en voksen eller dine forældre og check at din PC eller Mac, har fået installeret et godt antivirusprogram, for det kan beskytte dig, en hel del mod det man kalder malware.F.eks. også når du browser (surfer) på Internettet
Det er vigtigt at antivirusprogrammet er installeret inden du går på Internettet. En del antivirus programmer kommer også med forældrekontrol, som kan bruges til at begrænse hvor og hvornår at du kan færdes på Internettet.
Der findes ikke antivirus til iOS (IPhone og iPad) fordi Apple ikke tillader det. Men der findes flere antivirus programmer, der beskytter Android (også tablets)og Microsoft Windows Phone.
USB nøgler
Hvis du bruger USB nøgler, så tænk over hvad du lægger på af informationer, læg så vidt muligt ikke personlige oplysninger, som f.eks. dit personnummer, dine adgangskoder til spil, Facebook eller lignende, på USB stikket, for du kan miste det og det vil kunne misbruges af andre.
Brug kun USB Stik, som er dine egne og som du ved er virusfri. Del ikke dine USB Stik med andre, for deres maskine kan ha virus, som kan føres over på dit USB stik og videre til din PC, når du sætter det i næste gang.
Dit antivirusprogram kan scanne igennem for at se, om der er virus på dit USB stik.
Apps og spil
Mange online spil er ikke rettet til børn og unge, men kan alligevel friste fordi de ser sjove og spændende ud. Der er en grund til at de retter sig mod de ældre spillere. Det kan være fordi det måske koster penge, eller kræver at man udleverer informationer, som man normalt ikke skal give til andre. Du bør altid spørge dine forældre eller en voksen du stoler på, før du begynder nye spil, fordi de så kan se, om det er noget der kan være farligt for den computer eller smartphone du spiller fra, men de kan også se om det pludselig kan koste en masse penge at spille spillet, eller om der er nogen der prøver at franarre dig oplysninger, som du ikke bør give til fremmede.
Når du downloader en app til din tablet eller smartphone, så se efter hvilke rettigheder programmet vil ha' på din på PC, MAc, Ipad, tablet eller Smartphone (hvor du nu installere det) og om det koster noget. Et program der skal have ret til at tage billeder eller se på dine billeder på telefonen er ikke i orden, med mindre selve programmet er et fotoprogram eller et billedprogram af en slags f.eks. et smart kamera eller et program til at sortere billeder
Betalinger på Internettet
Nogle spil og tjenester koster penge på nettet. Du skal sikre dig, at du ikke ”kommer til” at betale for noget, du ikke kan overskue hvad der kan ske ved det. For nogle steder vil de f.eks. hæve penge løbende imens du spiller og det kan blive meget dyrt. Skal der betales for noget, så spørg først dine forældre eller en voksen du stoler på.
Spam
Spam er uønskede reklamemails. Det er i Danmark ulovligt at udsende mails der reklamerer for noget, med mindre at man har aftalt det skriftligt på forhånd, med den som modtager reklamen.Hvis man modtager spam fra en dansk virksomhed, kan man anmelde det. Det er noget du skal få en voksen til hjælpe dig med. Man kan læse mere om det på dette link
Spam kan sagtens indeholde malware, der også kan finde på at forsøge at fiske oplysninger fra dig. Lad være med at klikke på spammails,- heller ikke selv om det er for f.eks. at afmelde dig at modtage flere mails, for hvis du svarer på mailen eller klikker på links i mailen, så viser det de IT kriminelle, at du bruger mailadressen og så sætter de først rigtigt i gang med at spamme dig eller udsætte dig for hackerangreb.
Program opdateringer
Der kommer ind imellem rettelser,- det man også kalder "patches" til det software/apps du bruger. Det kan være forbedringer af funktioner, men det kan også være, at dem der laver programmerne har fundet fejl i programmerne, som kan udnyttes af kriminelle til at udspionere dig eller måske misbruge dit udstyr, aflytte dine samtaler eller bruge kamerafunktionen på din laptop.
Det er derfor vigtigt at opdatere alle dine programmer så ofte som muligt. F.eks. er programmer som Adobe Reader, Java programmer, browsere såsom Internet Explorer m.v. tit sårbare og skal derfor også ofte opdateres.
Det kan være en god ide, at få en voksen til at hjælpe med at opdatere din maskine, for der findes også svindlere der laver falske opdateringer, så når du henter opdateringer, skal det være fra det rigtige sted
Internettet glemmer ikke
Du sætter det man kalder digitale fodaftryk uanset hvad du foretager dig på nettet, det efterlader altså med andre ord spor omkring dine interesser, hvor du færdes på Internettet og hvad du bruger mest tid på.
Du skal selvfølgelig aldrig nogensinde lægge nøgenbilleder ud af dig selv på internettet, men andre billeder der m
åske kan virke pinlige, skal du også lige tænke over om du skal lægge ud. For det er med billeder ligesom med tekst, som du skriver,noget som altid vil kunne kopieres og gemmes kopier af. Så selvom du sletter billederne eller noget tekst du fortryder at have skrevet, så kan de samme billeder og tekst dukke op i andre sammenhænge ude på nettet. Derfor skal du aldrig lægge noget på nettet, som du senere i livet kan fortryde…husk det der virker sjovt eller smart lige nu, måske ikke er så godt at have gjort om nogle år, eller når du bliver voksen og så er det for sent at fortryde.
Privatliv
Det du deler på internettet kan hurtigt blive delt til for mange eller til nogen du i morgen er uvenner med. Pas på med hvad du deler på nettet, det kan ende med at forfølge dig senere. Det er ikke alt der egner sig til internettet, hvor alle kan finde og bruge dine informationer. Hold det mest private for dig selv.
Hvis du bruger en tjeneste, som f.eks. Endomondo og gerne vil vise hvor du lige har spist en is, eller at du nu er ude og shoppe med din bedste ven, eller i biografen eller på ferie med din familie, så husk på hvem der så kan se de oplysninger og at de kan deles med andre du ikke kender. Det kan jo f.eks. fortælle noget om at jeres hjem er tomt, fordi I al
le sammen er på ferie og det kan informere professionelle tyve om at I ikke er hjemme, så de kan lave indbrud. Men det at du fortæller hvor du er, kan også fortælle noget om dine vaner, og de oplysninger kan sælges til professionelle reklamefolk, som derefter kan bombardere dig med reklamer for netop den is du har spist eller det tøjmærke du lige har kigget på…det kan blive ret anstrengende i længden.
Sørg for at have kontrol over dine egne informationer. Del kun det du er sikker på at du vil dele med andre.
De sociale medier er offentlige steder. Spørg dig selv om det du skriver ville være noget du ville sige offentligt, hvis ikke så lad være med at skrive det.
Selvom du kun skriver til dine venner, kan information hurtigt kopieres til andre og bruges imod dig. Tænk dig derfor om før du deler. Del kun noget du er glad for at alle ser og som du er sikker på, også må kunne findes om måske 20 eller 40år på internettet
Dine oplysninger og brugerprofil
Når du tilmelder dig noget på nettet, så lad være med at give for mange oplysninger. Tænk over hvad der er nødvendigt at andre får oplyst om dig.
Brug et kaldenavn i spil, ikke dit rigtige navn. Der er ingen grund til at udstille sig selv for meget på nettet.
Opret eventuelt to email adresser. En som du bruger til når du skal skrive med dem du kender. Den anden kan du bruge til når du tilmelder dig noget på nettet. Tilmelder du dig til spil, nyhedsbreve osv. så brug din anden email.
På den måde slipper du for, at få så meget spam på den adresse du skriver på og hackere og IT kriminelle, der holder øje med nyhedsbreve og spil, får lidt sværere ved at finde ud af hvem du i virkeligheden er.
Du må ikke bruge Facebook, før du er mindst 13 år. Tænk på at alle tror du er ældre end 13 år, så de behandler dig som en voksen. Der er en grund til at du skal være mindst 13 år. Tænk på at billeder og noget du skriver på en væg
kan forfølge dig, også ind i dit voksenliv. Det er en rigtig god ide, at dine forældre har mulighed for at hjælpe dig, så din profil opsættes sikkert på Facebook. På den måde er det kun dine venner, der kan se dine ting.
På Facebook bør du også kun blive venner med folk du kender godt og hold øje med at der ikke er nogen der har lavet en falsk profil, f.eks. lader som om de er en kendt person der gerne vil være venner med dig, for det kan være IT kriminelle der vil prøve at narre dig.
Forkerte informationer
Finder du informationer på nettet om dig selv der er forkerte, så snak med dine forældre om det. Hvis et dansk firma har indsamlet informationer og angivet dem forkert , kan du få at vide hvad de har af oplysninger på dig, og dine forældre kan hjælpe med at få dem rettet eller slettet ved at henvende sig til firmaet.
Falske profiler
IT kriminelle kan finde f.eks. finde på at oprette en falsk profil på spil eller f.eks. oprette en falsk Facebook konto og lægge et billede ind, så det ser ud som om de f.eks. er en pige på 13 år, der bor i Århus og gerne vil være venner med så mange som muligt. På profilen står der måske at pigen interesser sig for ballet og heste og at hun er vild med drenge der spiller fodbold og World of warcraft. Men pigen findes ikke i virkeligheden, så når du bliver spurgt af den fremmede pige om I skal være venner, så er det i virkeligheden en kriminel, der spørger og hans mål er at franarre dig penge eller oplysninger til andre af dine venner eller din familie, som de så vil prøve at få franarret penge eller oplysninger.
En del pædofile (voksne der gerne vil være kærester med børn), prøver også at lave falske profiler på nettet, for at komme i kontakt med børn.Nogle vil sendenøgenbilleder af sig selv og kan finde på at foreslå I skal mødes. De kan også finde på at overtale børn til at lægge nøgenbilleder ud af sig selv. Det de pædofile gør er kriminelt og det kan man komme i fængsel for.
Falske informationer
Du skal ikke tro på alt du hører online. Hvis det er for godt til at være sandt, så er det som regel et svindelnummer.
Nogle opslag på Facebook, kan være falske informationer,- det kan være at der står ”se denne hest,- den går altid med laksko” du bliver nysgerrig og klikker på linket eller billedet og vupti, så får din computer malware. Lad derfor være med at klikke på ting der ikke virker troværdige. Du kan også få den slags beskeder på din smartphones og her gælder det samme, lad være med at reagere på det.
Når du surfer på nettet, kan du nogle steder komme ud for, at der kommer en besked om, at din computer er blevet scannet og at de kan se at den har fået virus. Du får en pop up besked der måske beder dig om at klikke på et gratis antiviusprogram eller et andet program, som du bliver lovet vil beskytte dig, men i virkeligheden kan det være malware, som kan spionere på din maskine, og aflure dig alle dine passwords, stjæle din point i dine spil, eller tage dine data til fange ved at kryptere dem, og hvis du vil ha dine data tilbage, så vil de kræve at du betaler først.
Moral og etik
Hvis du får adgang til din vens eller f.eks. din klassekammerats profil på f.eks. Instagram eller Facebook, eller på et spil, så husk at det faktisk er kriminelt at misbruge andres profil. Det kan føles fristende at skrive noget fjollet fra en andens profil ud til nogle venner, eller hvis man er uvenner med nogen, at skrive noget ondt fra deres profil, hvis man har adgang til den, men det er kriminelt, så hold dig for god til at gøre den slags!
Det du siger / skriver til dine venner og andre på nettet, ville du også skrive dette i den ”virkelige” verden. Tænk på at det du skriver på nettet kan være lige så sårbart eller følsomt, som hvis du sagde det direkte til personen.
Hvis du synes at en du er venner med på nettet, pludselig sender underlige mails eller laver underlige posteringer på nettet, så kan personen have fået kopieret eller stjålet sin profil. Ring til personen og hør om vedkommende selv er klar over hvad der foregår.Hvis personen email er hacket, så vil det nemlig ikke være personen selv der læser den mail du skriver.
Password
Du kan beskytte dit udstyr med et password, sådan at andre ikke kan åbne din iPad, tablet, SmartPhone, Macbook
eller PC. Men hvis passwordet er for simpelt eller for kort, så kan hackere lynhurtigt med specielle programmer de bruger, gætte hvad dit password er og andre kan måske også gætte det for nemt.
Det kan faktisk være sjovt at lave et svært password, for du kan skrive det lidt, som en lille sætning, hvor nogle bogstaver altid skrives med stort, nogle bogstaver altid skrives som tal og nogle bogstaver altid skrives som tegn.
Et godt password skal bestå af ialt 8 tal, tegn, store- og små- bogstaver.
På den måde kan denne sætning blive til et password: Jeg er smuk! = J393R5muK!
Del ikke dine passwords med nogen og hold øje med dine online profiler. Det er dine og dit privatliv. Uanset hvor god en ven du har så lad ikke dine venner bruge dine password til at logge ind på dine profiler, for så kan de udgive sig for at være dig.