Gode råd

Vær med til at skabe en bedre IT sikkerhed-
Du kan s
tarte testen nu, men vi anbefaler at du læser vores gode råd først.

I venstre side finder du forklaringer på begreber og ord. Du kan også bruge søgefunktionen på sitet, hvis du foretrækker det.

Gode råd

Her følger lidt gode råd,som du bør læse før du installerer programmer, bruger et USB stick eller kobler din PC, Mac, iPad eller tablet på nettet.

Antivirus
Installer først og fremmest et antivirusprogram inden du går på Internettet. Antivirus programmet skal kunne scanne mod malware og trusler på Internettet. En fordel kan være at programmet indeholder det man kalder browserbeskyttelse, have særlig bankbeskyttelse, hvis man også bruger sin maskine til at logge på sin bank.

Virusbeskyttelse til mobile enheder
Der findes ikke antivirus til iOS (IPhone og iPad)fordi Apple ikke har muliggjort at antivirus producenterne kan skrive antivirus til iOS platformen. Men der findes flere antivirus programmer, der beskytter mod malware/virus til øvrige platforme såsom f.eks. Android (også tablets)og Microsoft Windows Phone.

Beskyttelse mod ransomware, spyware og keyloggers
Antivirusprogrammer kommunikerer med servere på Internettet og gør det muligt at stoppe malware kommunikationen og vil sørge for, at du ikke får malware aktiveret på sin maskine. Noget antivirus vil kunne hjælpe med det, men vil man have endnu mere sikkerhed kan man bruge værktøjer såsom f.eks. det danske værktøj ”Heimdal”, der er gratis til private brugere.

Begræns din brugerprofil
Brug så vidt muligt en begrænset brugerprofil i Windows, og kun en "Lokal Administrator" profil, når det er højst nødvendigt.Det samme gælder for Macbrugere. Brug en "Standard bruger" til alle almindelige opgaver og kun en "Administrator bruger" når det er højst nødvendigt.På Mac findes ”Administrator” og ”Standardbruger”

Lad midlertidige brugere logge ind som gæst, og slå børnesikring til. Her kan du dels holde øje med hvad brugeren foretager sig og begrænse brugen af specifikke programmer

Backup
Vandskader, brand eller tyveri kan gøre at du kan miste dine dokumenter og billeder. Det er en god ide at lave en backup (kopi). Det kan man gøre på flere medier f.eks. en flytbar harddisk, en USB nøgle eller i ”skyen”. Husk at hvis du lægger dine filer i skyen, så er det en god ide at kryptere dem, før du lægger dem ud i skyen, sådan så ingen andre end dig, kan se dem.

Husk at tage en sikkerhedskopi af dine dokumenter jævnligt når du arbejder. Det er altid vigtigt at kontrollere, at man faktisk kan gendanne filer fra backuppen, så check din backup fra tid til anden.

Flytbare Medier

Brug kun flytbare medier - USB Sticks, flytbare harddiske og DVD’ere, som er dine egne og som du ved er virusfri. Del ikke dine medier med andre. Dit antivirusprogram kan scanne igennem for at se, om der er virus på mediet.

Brug af software
Brug kun software / programmer, som du ved præcist hvor kommer fra.

Opdateringer
Opdater alle dine øvrige programmer så ofte som muligt ellers er de sårbare og kan meget nemt få virus. F.eks. er programmer såsom Adobe Reader, Java programmer, browsere såsom Internet Explorer m.v. tit sårbare og skal derfor også ofte opdateres.

Spam
Spam er uønskede reklamemails. Det er i Danmark ulovligt at udsende reklamemails uden forudgående skriftlig accept fra modtager.Hvis man modtager spam fra en dansk virksomhed, kan man anmelde det til Forbrugerombudsmanden. Du kan læse mere om hvordan man anmelder spam på dette link

Spam kan sagtens indeholde malware, eller phishingforsøg. Lad være med at klikke på spammails,- heller ikke selv om det er for f.eks. at afmelde dig at modtage flere mails, for hvis du svarer på mailen eller klikker på links i mailen, så viser det de IT kriminelle at du bruger mailadressen og så sætter de først rigtigt i gang med at spamme dig eller udsætte dig for hackerangreb.

Hvordan kan mine børn bruge min PC på en sikker måde?
Du kan oprette separate brugerkonti til dine børn, hvis du er Windows bruger. Opret konti til børnene med begrænsede privilegier (ikke administrator rettigheder), så kan børnene ikke ændre på systemindstillingerne. Slå funktionen Forældrekontrol til, hvis du yderligere vil kunne kontrollere, hvad børnene skal have adgang til. Den omfatter et webfilter og muligheden for kun at tillade bestemte programmer. I mange antivirusprogrammer er det også muligt at få yderligere ”parental control”.

Sikkerhed ved chat
Det er ikke i sig selv farligt at chatte eller bruge chatprogrammer. Men der kan spredes malware via chatprogrammer. Hvis en du kommunikerer med i en chatsession, sender dig et link, du ikke har bedt om, kan det skyldes, at personens chatprogram er inficeret. Ring eller mail til vedkommende, for at få bekræftet, at linket er i orden, før du klikker på det.

Cloud
Vælger du at bruge cloud/ skyen til f.eks. at placere dine filer og billeder, så er det vigtigt at du forholder dig til om dine informationer noget du vil dele med andre. Ikke alle Cloud løsninger tilbyder sikkerhed og selv når de gør det, så er der forskel på sikkerhedsniveauet. Hvis man ikke ønsker at andre skal kunne se ens data, så bør man kryptere data, inden man lægger dem i skyen, eller alternativt finde en løsning hvor der tilbydes kryptering i skyen. Går man helt til yderligheder, så er den sikreste løsning den, hvor man selv holder de-krypteringsnøglerne og hvor Cloud provideren ikke har en kopi.

JavaScript
JavaScript er et programmeringssprog, der kan afvikles i en browser. Mange web-baserede angreb udnytter JavaScript. Det kan derfor være en ide at begrænse JavaScript til kun at køre på websteder, som man kender. Hvis man anvender Firefox, kan man bruge tilføjelsen NoScript til at kontrollere, om nye websteder man besøger, er sat til at afvikle JavaScript.

ActiveX
ActiveX er en metode til at afvikle Windows-programmer inde i Internet Explorer. De har samme muligheder, som andre Windows-programmer, så man skal kun tillade ActiveX-programmer, som man har tillid til.

Sikring af Internet Explorer
Du kan øge sikkerheden i Internet Explorer under Funktioner -> Internetindstillinger -> fanebladet Sikkerhed. Sæt sikkerheden for zone Internet til Mellem-høj eller Høj. Hvis nogle websteder, som du kender, ikke opfører sig normalt herefter, skal du tilføje dem til zonen Websteder du har tillid til. Klik på zonens ikon og på knappen Websteder for at tilføje dem.

Sikker browsing på Internettet
Hold øje med hvad du bliver bedt om og af hvem. Indstil sikkerhedsniveauet i din browser så du altid bliver spurgt når der overføres informationer, filer eller programmer til din computer, så kan du holde øje med om det er noget du selv ønsker. Konfigurer din web-browser til at spørge om du vil tillade ”active
content” (aktivt indhold). Mange websites benytter scripts for at forbedre din surfing oplevelse. Der er imidlertid en sikkerhedsrisiko, da det betyder, at der kan køre programkode på din PC eller Mac, som kan være malware.

Sikkerhed på nettet med mobiltelefonen
Du bør kun installere programmer fra websteder, du kan have tillid til. For iPhone er det Apples App Store, for Android er det Google Play. Men du bør altid checke, at app'en ser tillidsvækkende ud – for eksempel at den har eksisteret længe, har mange brugere og troværdige anmeldelser og du bør forholde dig til om det de informationer den beder dig om er rimelige eller kan kompromittere din identitet eller misbruges i andre sammenhænge.

Beskyttelse mod datasniffing på mobiltelefonen, iPads og laptops
Benytter man sin enhed til udveksling af data på et åbent trådløst netværk f.eks. i lufthavnen, på en café, et bibliotek eller et hotel, risikerer man, at andre opsnapper kommunikationen. Man kan beskytte sig ved at anvende et VPN (virtuelt privat netværk). Det krypterer kommunikationen, ligesom man kan beskytte sin enhed med en software firewall.

Download ikke piratsoftware
Vær forsigtig med hjemmesider, der vil have dig til at gøre noget, der virker forkert f.eks. opfordrer til køb af varer du ikke ved hvor kommer fra og hvor du ikke kan være sikker på at det bliver solgt lovligt.  Piratkopieret software indeholder f.eks. ofte bagdøre der giver hackere adgang til din computer, og dermed dine data. Piratsoftware kan også indeholde ransomware. Vær derfor også opmærksom på, at du kan risikere at hvis du streamer film, at du da samtidigt kan få hentet malware ned til din enhed. Mange af de steder hvor der på Internettet er lagt piratkopier af film op eller gratis versioner, får man ofte malware med ved download.

Sikring af Facebook konto
Vælg et stærkt password, som du ikke bruger til andre tjenester. Brug Facebooks mulighed for at få besked, når der logges ind på din konto fra en ny PC eller anden enhed: Gå ind i Kontoindstillinger -> Sikkerhed og aktiver Login-notifikationer. Så vil du kunne se hvis andre enheder logger sig på din konto.

Databeskyttelse på Facebook
Brug Facebooks Privatindstillinger til at sikre, at uvedkommende ikke får adgang til dine data og vigtigt. Læg kun billeder ud- og skriv kun det, som du også vil kunne stå inde for om 1- 5- 10 og 20 år,- Internettet glemmer aldrig.

Sikring af website
Hvis dit website ligger på et webhotel og ikke på din egen server hos dig selv, så har udbyderen af webhotellet ansvaret for sikkerheden på selve webhotellet. Når du installeret programmer på serveren på webhotellet, så er du selv ansvarlig for at holde dem opdateret og sikre. Det gælder også udvidelser og plugins til CMS'er (Content Management System). Sørg for at tage backup, så du kan gendanne data, hvis det bliver nødvendigt. Husk at personhenførbare data skal krypteres, så uvedkommende ikke kan læse eller anvende dem.

Når din PC skal smides ud, videresælges, eller du skal ha en ny harddisk
Hvis du smider din harddisk ud eller vil videresælge den- eller hele din Computer, så bør du sikre dig, at indholdet på harddisken ikke er tilgængelig for den næste bruger. Selvom at man formaterer sin harddisk, er det stadigvæk muligt at tilgå dataene ved brug af tekniske værktøjer. Der findes to løsninger til permanent at gøre sine data utilgængelige. Du vil oftest som normal hjemmebruger ikke have brug for at slette/wipe harddisken, hvis du har formateret disken. Dog kan det være nødvendigt i visse tilfælde. Her er det op til dig at vurdere, om harddisken har særlige følsomme data, som f.eks. billeder eller personnumre, for så skal du være mere forsigtig og du kan med fordel følge disse råd:

  1. Sletning/Wiping - Ved hjælp at 3 parts software er det muligt at overskrive sine data, så de ikke længere er læselige. Programmerne ligger oftest tilgængelige på harddisk producentens hjemmeside, men kræver teknisk viden omkring data overførsel og hardware montering. Kontakt derfor en fagperson der kan hjælpe med den korrekte procedure.
  2. Hands on metoden - Det eneste du skal bruge her er en hammer, som du bruger til at destruere harddisken med. Det er vigtigt at Sata harddiske får ødelagt skiven, så den ikke kan monteres i en ny harddisk. Sørg for at anvende handsker og hvis muligt beskyttelsesbriller. Hvis man står i den situation, at man skal destruere en SSD eller flash harddisk, er det vigtigt at man får ødelagt datachippen.
Powered by wpsnet.com
Design based on CC-BY: html5up.net